LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
la-firme-renovation-mezzanine-drolet-01.jpg

Copie de DROLET | La Firme | Design, Architecture & Construction

Ancien atelier de métallurgie transformé en duplex pour accueillir la nouvelle cuisine, le salon et la salle à manger. Une nouvelle dalle de béton polie fût coulée au rdc

Complete renovation of a kitchen. Made-to-measure boxes made by cabinetmaker in Russian cherry plywood. Gas stove with lustered white countertop. Glossy gray epoxy floor

DROLET

A MEZZANINE, AN ARTIST STUDIO AND A LIVING SPACE

This project arose from the owners’ desire, a couple of visual artists, to fit out these three above-mentioned areas within their Rosemont-La Petite-Patrie duplex. The addition of a mezzanine allowed them to maximize their living space and enjoy generous amounts of sunshine. This new structure, embedded between the roof and the second floor, divides the interior areas, creating a public section at the front and a private one at the rear. The technical spaces are squashed below the mezzanine and become a transition point between the studio and the kitchen.

ERGONOMIC DESIGN

The signature, simple yet complex of this project involved optimal use of every centimeter. To achieve that result, we designed and custom-made the furniture in plywood. The staircase, the shower room, the kitchen, the storage modules on wheels as well as the adjustable bookshelves are unified thanks to this simple and affordable material. The floor is covered with epoxy for easier clean-up and greater homogeneity. The little mezzanine includes one bedroom and a reading room which looks on the rooftop gardens.

 

DESIGN  

La Firme and APPAREIL architecture

PRODUCTION  

2014

PHOTO  

APPAREIL architecture

View of the stairs in Russian cherry plywood in a minimalist space. Sliding doors and glossy gray epoxy floor
View of the stairs in Russian cherry plywood in a minimalist space. Another view of an open shower with black mosaic and white metro ceramic installed vertically
Creation of a new staircase in Russian cherry plywood. Storage concealed under the steps with sliding door.
Renovation of kitchen. Custom cabinets in plywood. Addition of a skylight. Another view of the wooden stair block. Full gloss luster gray epoxy floor
Detail of the library made to measure under the new skylight. System of adjustable racks and shelves in plywood. Another drawer detail made by cabinet maker in height.