LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
la-firme-renovation-appartement-louis_hebert1-01.jpg

Copie de LOUIS-HÉBERT | La Firme | Design, Architecture & Construction

Rénovation complète de la cuisine avec panneaux métallique bleu sur mesure ainsi que de la salle de bain finie mosaïque noire vitré sur la salle à manger

Renovation of an apartment. Black bathroom block with smoke mirror window. Custom backsplash with perforated metal panels creating a bright blue rack system

LOUIS-HÉBERT

RENOVATING A GROUND FLOOR WITHOUT BEING OUT OF TUNE

When our client contacted us in 2011, our mandate consisted in adapting a 1,200 sq.ft. groundfloor to answer the needs of a family of five musicians who enjoy cooking and entertaining. Guests are greeted by the living room with its spaces for a piano, reading area and den. Besides the spacious kitchen island which yields a lot of storage and houses an old butcher’s block, the kitchen stands out with its painted electric blue steel panels which redefine the space so the dishes, pots and pans are always at hand. Among other well thought out spaces, the shower room with its radiant-heated floor is worthy of mention: a two-way mirror allows a vue d’ensemble of the whole living room and beyond to the courtyard through the large patio door at the end of the room.

A BASEMENT AFFORDABLE BY DESIGN

In 2013, our client mandated us again to redesign the basement into two living areas: a wide bookshelf on one side and, on the other, a playroom which would also serve as an exhibition space for the works of art of the youngest of the family. We were faced with a particularly low ceiling and many exposed footings but we managed to create quite a convivial space evolving around a central volume which integrates at once the staircase, the storage and the audio/video cabinets.

 

DESIGN  

La Firme

PROJECT

A Rosemont-La Petite-Patrie Triplex built in 1920ie

PRODUCTION 

2011 and 2013

PHOTO 

Christian Guay , Allen McEachern