LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
lafirme-restaurant-huis-clos-01.jpg

Copie de BAR HUIS CLOS | La Firme | Design, Architecture & Construction

Bar situé dans Villeray à Montréal, au décor brut, industriel et mécanique. L'espace au design moderne et angulé possède quelques touches rétro-futuristes.

View of the window of the dining room of the restaurant Huis Clos. Yellow rectangular sign backlit. Customers discussing under a suspended custom-made luminaire with a very mechanical appearance

HUIS CLOS

A NEIGHBOURHOOD RESTO/BAR

Huis Clos, which stands for “behind closed doors”, is also an expression used in scenarios where the action takes place in one single room. In regards to this restaurant/bar located in the Villeray sector of Montreal, we designed a raw, industrial, mechanical setting… somewhat like a submarine.

Starting with the ceilings reminding turbulent waters seen from a low-angle shot, we took the challenge of conjuring up images of the sea witnessed from the inside. The reflective surfaces and the lamps evoke an aquatic environment. The space, though narrow and linear, was designed to create many subsections where people can gather in small groups.

FOCUS ON THE KITCHEN

The kitchen, which we wanted fresh and evident, is the focal point that appears at the far end of the space. Open, luminous and lively, it reveals itself as an important element of the experience the visitor is about to live when he enters the Huis Clos.

 

DESIGN

La Firme

PRODUCTION

2013

BRANDING

Carteblanche

PHOTO

Ulysse Lemerise Bouchard

Custom fixtures made of highly industrial steel tubes hanging to create groups of lamps above the different areas of the restaurant. The wall of the kitchen in textured wood painted white.
The kitchen and the dining room, 2 separate volumes. The bench is surrounded by a turquoise geometric trellis. The kitchen block, open in the center, suggests a warmer lighting
View of the bar with industrial lights suspended above the different areas. Menu made of a yellow bulletin board with vintage letters. Custom lighting made of an old marine buoy
View of the bar with industrial lights suspended above the different areas. Menu made of a yellow bulletin board with vintage letters. Dining room chairs transformed into stools
Bathroom with lustrous black cabins. Inside a blue toilet and a suspended luminaire made from an old marine buoy. Adjacent a corridor finished with black mosaic
Restaurant table made of white oak with silkscreen print of a vintage photo showing the workers of Villeray neighborhood in Montreal. Built-in Branding 360
Business card with silkscreen print of a vintage photo showing the workers of Villeray neighborhood in Montreal. Built-in Branding 360
Integrated branding. Presentation of various visual aids such as leaflets, flyers, business cards, booklets, menu.
Presentation of a menu with white sheet on brown rigid leather support held by tongs. Quote from Jean-Paul Sartes on the cover. Integrated Branding, Graphics and Typography
Plan for a bar in Montreal by interior designers at La Firme