LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
lafirme-manitoba-01_PRIX.jpg

Copie de RESTAURANT MANITOBA | La Firme | Design, Architecture & Construction

Le restaurant Manitoba, situé dans le Mile-Ex à Montréal, c'est un peu de forêt dans les assiettes, de la nature dans les verres, du bois, du béton et de la brique dans l'espace.

Customers sitting at the bar. The ceiling covered with white cedar without bark shows a shower light. The original walls and concrete floor give an industrial look to the place

MANITOBA

WILD IN THE CITY

The concept for the Manitoba, a restaurant located in the Mile-Ex, called for a special design favored by the space in which it is established. The challenge here was to conjure up the forest and wildlife while maintaining a decidedly urban lifestyle. For the owners, there was no question of falling into obvious visual references or rustic elements. It was decided to work with the actual materials found in this warehouse: concrete, steel and custom-made sinks. The wooden components would be used to evoke the forest.

The bar had to embody the conjunction between the city and the forest. The counter is an assembly of “pièce-sur-pièce” beams which were often found in ancient houses. The bar structure – in concrete just as the floor – brings a monolithic look to the ensemble.

BENEATH THE CANOPY

However, with its lowered and airy structure of white cedar slab cuts (sawmill waste) from which light streams out, the ceiling represents undoubtedly Manitoba’s main signature. Anyone who walks into the restaurant is greeted by a unique lighting that sprinkles here and there like in a forest canopy.

La Firme won the Commerce Design Awards 2015 - Jury Prize.

 

DESIGN

La Firme

PRODUCTION

2014

BRANDING

Johan Högdahl

PHOTO

La Firme (Adrien Sorin) and Ulysse Lemerise Bouchard

Beer bottle with white label drawn by graphic designer. White square coaster with pale green print. Vinyl print of the restaurant logo, composition of 2 branches forming an M.
Dining room and view of the kitchen. The ceiling covered with cedar without bark shows a shower light. The original walls and concrete floor give an industrial look to the place
Customers sitting at the bar. The ceiling covered with white cedar without bark shows a shower light. The original walls and concrete floor give an industrial look to the place
View of the dining room at the Manitoba restaurant. Sober table with white tablecloth and Kraft paper sheet. The back wall painted in black displays two large slate menus with 5 wall lights
Customers sitting at the bar. The ceiling covered with white cedar without bark shows a shower light. The original walls and concrete floor give an industrial look to the place