LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
la-firme-sam-laval-hall-bar-01.jpg

Copie de SALLE ANDRÉ-MATHIEU | La Firme | Design, Architecture & Construction

La Firme a revisité les divers espaces, la signalétique et l'éclairages du hall. La nouvelle collection de mobilier est dérivée des fauteuils du parterre existants du SAM

Bar with drop ceiling made of black walnut slats vertical and integrated stage lighting. Red sign circle with "BAR" in bright spots. Red furniture and moving customers

THE ENTRANCE HALL OF THE SALLE ANDRÉ-MATHIEU

The Salle André-Mathieu is one of the most iconic performance halls in the Montreal Metropolitan Region. Located within the Cégep Montmorency in Laval, it has witnessed since 1979 numbers of celebrated performers as well as emerging artists. In 2016, the Salle André-Mathieu thoroughly revised its corporate image and the performing arts hall is now simply referred to as the SAM. The Minicucci Architecte firm was mandated to restore and renovate the arts auditorium.

MULTIFUNCTIONAL BEAUTIES

At the same time, La Firme was retained to entirely redesign the lobby, the box office, the bar and its adjoining multidisciplinary space. With a wink to the lustre of yesteryear, we completely revisited the various areas such as lighting, signage as well as the new furniture collection which is a spin-off of the existing orchestra level seats of the SAM. Aside from giving these furnishings a second life, these elements can easily be stowed and reconfigured depending on the events. The new bar is also a module that can be extended and easily moved thanks to its satellite components which allow the furnishings to be 100% functional. To sum it up, our André-Mathieu Project is a good example where reusable and multifunctional items can result in an ingenious and beautiful design. This project was carried out with the assistance of Solufab and Johan Hogdahl.

 

DESIGN 

La Firme

BRANDING 

Johan Högdahl

PHOTO 

Ulysse Lemerise Bouchard

PRODUCTION 

2016

Cloakroom of a theater with red velvet curtains in the background. Counter and column covered with walnut. Red painted metal signage hanging with luminous inscription
Kiosk buying a theater with red painted metal signage hanging with bright inscription. Bar menu in walnut with individual letters cut with laser
Bar and ceiling fallout made of vertical black walnut slats and recovered scenic lights. Bar menu in walnut with individual letters cut with black and white laser.
Bar made of black walnut and reclaimed stage lighting. Lounge section with red benches on wheels made of old saloon seats recovered. Boxes transformed into mobile bars
Bar made of black walnut and reclaimed stage lighting. Custom bar stool made with old saloon seats recovered. Boxes transformed into mobile bars
Reconstructed showroom furniture. Vintage seat welded on base with castors glossy red finish. Stackable steel folding table with laser cut logo and integrated handles
Bar made of black walnut and reclaimed stage lighting. Custom bar stool made with old saloon seats recovered. Boxes transformed into mobile bars
Lounge section with red benches on wheels made of old saloon seats recovered. Small custom red stackable steel folding tables with laser cut logo and integrated handles
View of the main façade of André Mathieu Hall in Laval. Integration of the new logo in the showcase. Red sticker with negative lettering.
Layout plan of the lobby of a theater in Laval by interior designers at La Firme