LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR

SAINT-PLACIDE | La Firme | Design, Architecture & Construction

Construction d'une maison secondaire à deux étages sur le bord de l'eau, revêtement extérieur en cèdre, dalle de béton radiante intérieur et grande fenestration

Renovation of a cottage in the Laurentians. External coating in oxidized hemlock. Glass railing upstairs, large windows and terrace with built-in bench

CHALET SAINT-PLACIDE

A SECONDARY HOUSE WITH A FAMILY TRAIT

La Firme was mandated in 2016 to design this secondary house located in Saint-Placide on the shore of Lac des Deux-Montagnes, about one hour away from Montreal. Since this new country home would be shared between brother and sister, it had to comprise five bedrooms, two full bathrooms, common areas as well as more private ones.

A PARTICULAR CONSTRAINT

Among the project requirements, this housing had to be safe from spring floods which occasionally occur in that region. La Firme ensured that the concrete structures and pilings would be of sufficient height — almost 30 centimeters more than the high water level recorded by the municipality of Saint-Placide. A wise precaution since this new house was one of the lucky few spared by the record flooding of 2017 and 2019.

A COMFORT WELCOMING PLACE

The roof overhang covers a part of the terrace which is bordered on each side by local hemlock sidings for more intimacy. The offbeat – although aesthetic and practical – angles of the two roofs, the large windows facing the lake on both floors, not forgetting to mention the radiant heating system embedded in concrete on the ground floor… these are some of the reasons that make Saint-Placide a special place to get together.

 

DESIGN 

La Firme

PRODUCTION

2016

PHOTO

Ulysse Lemerise Bouchard

Secondary house with balcony in the master bedroom. Wood siding (gray hemlock) vertical planks. Roof with 2 slopes
Renovation of chalet with superb lake view. 2 large glazed sliding doors on the rear facade of the building. Hemlock terrace with custom seat
Front view of the chalet, 2 volumes meet in the center. The first, one floor and the second, main building, 2 floors where are the rooms and kitchen.
Profile view of the chalet. 2 volumes of different height with roof 2 slopes. No overflowing roof. Hemlock installed vertically.
Renovation of a cottage in the Laurentians overlooking the lake. Roof with 2 slopes in projection of the facade creating a wooden porch. Glass railing
Renovation of a cottage in the Laurentians overlooking the lake. Roof with 2 slopes in projection of the facade creating a wooden porch. Glass railing
Renovation of a cottage in the Laurentians overlooking the lake. Roof with 2 slopes in projection of the facade creating a wooden porch. Glass railing
Elevations outside the facades of a cottage on his black and white. Drawings made by interior designers of La Firme
Plan of development of a cottage in black and white. Drawings made by interior designers of La Firme
Technical plan for setting up a chalet on its black and white field. Drawings made by interior designers of La Firme
Plan of development of the ground floor of a chalet in black and white. Drawings made by interior designers of La Firme