LA FIRME | DESIGN ET ARCHITECTURE D’INTÉRIEUR
la-firme-la-grange-chalet-rénovation-01.jpg

The Barn | La Firme | Design, Architecture & Construction

Aménagement et design de l’intérieur d’une ancienne grange, transformée en chalet festif pour accueillir une famille nombreuse ou des groupes d’amis. L’architecture d’origine a été préservée.

Renovation of a cottage in the Eastern Townships. Footbridge leading to the main entrance. Exterior cladding of boards of cedar boards and batten. Architecture inspired by a barn

THE BARN

A COUNTRY HOUSE LIKE NO OTHER

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.

HIGHLIGHTING THE ORIGINAL ARCHITECTURE

La Firme wanted to preserve the vernacular architectural qualities of the original building. So, the initial structure was entirely salvaged. Each piece of the hemlock structure was numbered and ultimately reinstalled. This framework guided the spatial organisation.

A REDESIGNED INTERIOR

The floor that once sheltered cattle has become the main floor. Thanks to its various open, semi-open and closed areas, it provides to the residents different degrees of privacy. More importantly, its 30 foot ceiling height creates a space which truly breathes and majestically blends with the natural setting.

IN SYNC WITH NATURE

We ought to say that the site, nested at the foot of Owl’s Head Mountain, offers a spectacular view from which we took advantage through large windows. From there, the ancient agricultural landscape remains virtually untouched.

 

DESIGN

La Firme

PRODUCtion

2018

Photo

Ulysse Lemerise Bouchard

Renovation of a cottage inspired by a barn. Footbridge leading to the main entrance. Exterior cladding of boards of cedar boards and batten. Large rear fenestration and cedar deck
Kitchen with central island, marble counter bianco carrara. Old wooden structure apparent. White painted local hemlock walls and white oak floor. Luminaire Vertigo and Pulsen Circus
Dining room of a chalet with cathedral ceiling and large windows. Old wooden structure apparent. Black steel fireplace mantel on concrete base. White oak floor
Railing in white oak slats continuing on the ceiling of the entrance. Old barn structure in apparent wood. Double height cathedral ceiling
Games room with pool table in a cottage. Full height glass wall. Old barn structure in apparent wood. Staircase in white oak leading to the basement, concrete floor.
Kitchen with central island, marble counter bianco carrara. Old structure of apparent wood. Hemlock walls and white oak floor. Louis Pulsen Circus lighting. Pale green lacquered box
Kitchen with marble countertop bianco carrara. Old structure of apparent wood. Hemlock walls and white oak floor. Pale green lacquered box. Footbridge over the stairs
Dining room of a chalet with cathedral ceiling and large windows. Old wooden structure apparent. White oak floor. Vertigo luminaire above the table, Wishbone Chair CH24
Stairs in 2 sections. Podium type base in white oak and top section suspended in white steel. Railing and handrail in oak. White painted hemlock wall
Bedroom furniture made to measure in white oak. Gras bedside lamps. Hemlock wall and finished floor in large planks of white painted cedar.
Dining room of a chalet with large windows. Old wooden structure apparent. White oak floor. Vertigo luminaire above the table, Wishbone Chair CH24
Renovation of a cottage in the Eastern Townships inspired by a barn. Footbridge leading to the main entrance. Exterior cladding of boards of cedar boards and batten. Cedar deck
Renovation of a cottage and landscaping. Modern concrete pool. Exterior coating of the barn in boards of cedar board and batten. Large windows and cedar rear terrace
Plan of development of the basement of a chalet
Plan of development of the ground floor of a chalet
Layout plan for the cottage floor
Exterior elevations of the cottage